Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az élet tanítómestere!

 

Az emberi értelem, és a felfogása egy élet, mire eléred a végét, Addigra benő a fejed lágya. Vagy mégse? Lehet, hogy rosszul hisszük. Az egész életed rámegy, mégse mondhatod el, hogy mindent megtapasztaltál. Ha meg is öregedtél, esetleg bölcsebb lettél, És a fiatalokon túli tapasztalatod, többet ér.

 

Egy fiatal lány, vagy fiú kevésbé tud még helyesen dönteni. Ilyenkor kérik ki az idősek tanácsát, Bár a mostani fiatalság nem kér a nevelésből. Ők a saját lábukra akarnak állni, mégis bele esnek a gödörbe. Számukra bántó az, ha egy szülő, vagy egy másik felnőtt próbál nekik helyes utat mutatni. Sok családban azért távolodnak el a fiatalok a szülök segítségétől, mert túl komolynak érzik magukat. És állításuk szerint tisztában vannak a dolgokkal.

 

Ilyenkor általában a veszekedések sorozata után, a fiatalok lelépnek. Nem hadják magukat befolyásolni, mert nekik, ne mások mondják már meg mit, tegyenek, Mit ne. A felnőttek hiába tapasztaltak, hiába tudják azt, hogy nem lesz jó vége,  amit fiúk lányuk követ el. És ilyenkor jön az a bölcs gondolat, mely szerint, bolond lyukból bolond szél fújj! Majd az élet megtanítja őket a tapasztalatra.

 

Hisz az öregek is így tettek szert a tapasztalatra. És hiába élték meg azt, amitől óva intik a fiatalságot, süket fülekre találnak. Süket fülekre, mert a fiatalokban nincs kialakulva az a komoly felfogás, Ami a felnőttekben hosszú éveken át beleivódott. Értelmi felfogásaink azért jár még gyerekcipőben, mert minden energiánkat a túlélésre, És a stresszre irányítjuk.

 

Míg azt hiszük, tanulunk, addig értelmi képességeink, csökken. Az elmének kevés ideje van a tapasztalatra, egy élet kevés hozzá. Hisz nagyon sokan halnak meg tapasztalat, és tudás nélkül. Főleg tapasztalat nélkül. De igen igaz, az élet tanítja meg mindazt, amit egy fiatal nem akar elfogadni. Hatalmas hibákat követve, az élet megtanítja arra, miért is akarták őt megóvni a felnőttek. De akkor már késő! A hiba bekövetkezett. 

 

tönkreteszi saját életét,  másokét, Vagy pedig megpróbál kikecmeregni a bajból. Vannak az élet során olyan tapasztalatok, amik már hiába is változtatják meg értelmi felfogásod. Már nem segít. De vannak kik nem, tanulnak, még az élet tapasztalataiból sem. Újra és újra beleesnek ugyan abba a hibába, mintha felakadt volna egy lemez, és újra ugyan azt játssza megállás nélkül. A tapasztalat nem marad meg benne, csak sínylődik, és nem érdekli semmi.

 

Kikből lesz tapasztalt normális ember? Talán kik megélték a kínok sorozatos történését, kiből mit vált ki. Talán az élet kínos, és reménytelen kilátása felnyitja szemét. Az élet fájdalmas részei, talán tisztább éntudatot tesz lehetővé számára. Ahhoz hogy egy komoly gondolkozású emberré váljon valaki, nem pénz kell! Egyszerűen történések, és hogy mennyire, és milyen tapasztalt emberé válik, Az attól függ pszichésen hogyan is hat elméjére ez a tapasztalat.

 

Te elvárod egy nőtől, hogy ugyanúgy viszonyuljon hozzád értelmileg, Ahogy először. De mégis rosszul esik, hogy erre már képtelen. Képtelen, mert a tapasztalata már nem ugyan az, nem az az üres tapasztalat van se benned, se benne. Megváltoztak a dolgok. És amit elvárhattál akkor, most azért nem várható el, mert már az élet kioktatta ezen a téren. Lépet egy lépcsőfokot az értelem szintjén.

 

Hogy ettől a tapasztalattól komolyabbak lettünk?? Ohh dehogy is, ez csak erre a térre érvényes, van még számos más dolog, amiben tapasztalatlanok maradunk.. Mi a tapasztalat? Az, amit még nem éltünk meg, az a tapasztalat, ami majd csak ezután következik. Az a tapasztalat, amiről lemaradunk, És időbe tellik megtapasztalni, lehet, hogy meg se fogjuk.

 

Egy biztos, a fejünk lágya, lehet hogy még idősebb korunkra sem nől be. Nem a tanulás az igazi tapasztalat, hanem maga az élet. Az élet tanítása, több, minden féle más dolog tanításánál. Talán ép ezért is marad meg bennünk oly erősen, akár lelkileg, érzelmileg, tudatilag. Tapasztald meg mindazt, amit az élet kínál, És ha a fiatalok elfogadnák a jó tanácsot, segítséget, nem esnének abba a hibába, Ami gyökeresen tönkreteszi életüket, bár mindenki a saját élete felett rendelkezik.

 

Akár elfogadja mások tapasztalatát akár nem. De az élet tanítómestere segít abban, hogy mindent a saját bőrödön tapasztalj meg! És így nem hibáztathatsz senkit, mert te választottad, te akartad a saját bőrödön megtapasztalni azt, amitől óva intettek, vagy éppen hozzásegítettek.

 

Extrém sportok, sokan élvezik, de sokan nyomorékokká is váltak ezek miatt. De ők választották. Mindent mi választunk, és tőled függ minden tapasztalat, Minden tudás, vagy tapasztalatlanság. Az, amit választasz az a te felelősséged, de nem biztos, Hogy a komoly értelmi felfogáshoz vezet vissza. És mikor te is eléred azt a bölcs idős kort, neked is rosszul esik majd, Mikor az akkori fiatalság, csak nevet rajtad, és gúnyosan azt kiabálja,  Huzzd le magad tata.

 

Nos ezer bocsánat a bölcsességért hisz én magam is fiatal vagyok és, még én sem vagyok annyira értelmes, hogy nagy dolgokat írjak. Fiatal korunkban mindannyian elkövetjük azt a hibát, amit leírtam, Ohh és még hányszor elkövetjük..mééég.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.